tag:blogger.com,1999:blog-18276496.post8024370618356401538..comments2023-09-16T13:11:40.390+02:00Comments on Nu blev näsan pikig: läs före 23 dec 2007 + en dagNickelKickelhttp://www.blogger.com/profile/04056303798159617404noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-18276496.post-11257941973045116632009-01-05T02:19:00.000+01:002009-01-05T02:19:00.000+01:00Vart tog Hemlige vägen? =)Vart tog Hemlige vägen? =)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18276496.post-1307760946237850912008-01-10T22:09:00.000+01:002008-01-10T22:09:00.000+01:00Åh. Underbart svarat!Åh. Underbart svarat!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18276496.post-44819469089650999822008-01-09T09:12:00.000+01:002008-01-09T09:12:00.000+01:00Det låter inte som om jag jobbar med livsmedel säg...Det låter inte som om jag jobbar med livsmedel säger du. Nej det stämmer alldeles utmärkt. Jag är fotograf. Men jag är uppväxt på bondgård och har på nära håll varit med på både slakt, styckning, packetering och tillagning av livsmdel om man nu kan säga som så, i första led.<BR/><BR/>1. Gammalt livsmedel får inte användas som djurfoder. Detta är fel. Animaliskt livsmedel, vi kan förenkla genom att säga kött och fisk, som kasserats som livsmedel får inte användas som djurfoder om man inte kokar köttet. Puttas köttet ner i en gryta med 100 gradigt där det får koka igenom vatten är det sen fritt fram att mata djur med detta. Frukt, bröd och mjölk kan användas som djurfoder utan att först tillaga det på något sätt.<BR/><BR/>2. Jo självklart blir en massa folk matförgiftade varje år. Det var inte min poäng. Men något som påvisar att detta beror på att man äter några dagar gammal köttfärs har jag inte sett. Har du? Visa mig gärna i så fall.<BR/>Men vad jag vill påpeka var att jag tycker det har blivit en oproportionerlig stor grej för att undvika matförgiftning. Jag köper rakt av att 20% svea rikes befolkning har åkt på matförgiftning det senaste året. Men hur många av dessa är barn som fått det efter att ha bakat muffins på dagis? Något som idag är förbjudet för att förskole och dagis personal inte har den rätta utbildningen.<BR/>Hur många av dessa har fått det av att äta ommärkt köttfärs på till exempel ICA? Jag har fortfarande inte hört om något fall. Skulle inte någon av våra kvällstidningar har sniffat upp det i så fall?<BR/><BR/>De där 20% skulle kunna minska. Inget snack om den saken. Men den kommer inte minska genom att man förbjuder muffinsbak på dagis eller stigmatiserar ICAhandlare. Om folk istället skulle följa de direktiv som finns på den länk som "hemlige" hänvisat till så skulle de där 20% sjunka som en sten. Men så länge folk inte gör det så kommer matförgiftningen att ligga kvar på ungefär samma nivå. Tror jag. Sen kan det lagföras och lagfars hur mycket som helst utan att det har någon större inverkan.<BR/><BR/>3. Nä. Det finns ingen anledning att märka om kött eller köttfärs. Jag tycker inte det är rätt. Men det var som sagt.... Inte min poäng egentligen. Poängen var och är. En massa uddlösa regler om mat och livsmedel sätter en massa käppar i hjulet om man till exempel jobbar med barn inom skola eller föreningslivet.<BR/><BR/>Och nej. Jag har inga vetenskapliga data. Det är just därför jag skriver detta i min blogg och inte i nåt vetenskaplig tidsskrift.<BR/><BR/>Jag hoppas att du "hemlige" återkommer. För jag har nämligen ett ganska bra exempel till som jag inte orkar skriva nu för jag ska på frukostmöte.NickelKickelhttps://www.blogger.com/profile/04056303798159617404noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18276496.post-68122013041965819982008-01-09T09:07:00.000+01:002008-01-09T09:07:00.000+01:00Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.NickelKickelhttps://www.blogger.com/profile/04056303798159617404noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18276496.post-26637140180029621822008-01-08T16:14:00.000+01:002008-01-08T16:14:00.000+01:00Hmm det låter inte som om du jobbar med livsmedels...Hmm det låter inte som om du jobbar med livsmedelshygien?<BR/><BR/>1. Gammalt livsmedel får inte användas som djurfoder, det var just det som orsakade svinpest epidemin i Storbritannien för några år sedan.<BR/><BR/>2. Enligt Anticimex undersökning blir derygt 20% av befolkningen matförgiftade under det senaste året:<BR/><BR/>http://www.anticimex.se/default.asp?objectid=5051<BR/><BR/>Har du mera aktuella siffror, eller baserar du statistiken på 1 person?<BR/><BR/>3. Det finns ju ingen anledning att ändra "Bäst före datumet", det är ju fritt för affärerna att även sälja maten efter att "Bäst före datumet" gått ut. Däremot får man ju inte sälja livsmedel märkta med "Sista förbrukningsdag" efter att den gått ut, för detta gäller gemensamma regler för hela EU.<BR/><BR/>Om du har vetenskapliga data som visar att man kan förlänga hållbarheten, så finns det ju en mycket etablerad väg att publicera dessa i vetenskapliga tidskrifter och sedan använda dessa för att <BR/>förändra reglerna, detta gör naturligtvis livsmedelsindustrin kontinuerligt. <BR/><BR/>Allmänt tyckandeHemligehttps://www.blogger.com/profile/07774116642974926570noreply@blogger.com