tisdag, september 21, 2010

Sverigedemokraternas rätt

På facebook får jag en länk. Jag kan söka i ett register. Jag kan se vilka som är medlemmar och vem som önskat information om ett speciellt parti. Utan att gå in på detaljer om på vilka de personer i detta register egentligen är så kan jag bara konstatera främst några saker.

För det första. Ingen ska behöva skylta med sin politiska åsikt om man inte själv vill. Oberoende av vad man tycker. Man har den rätten. Ingen ska behöva vara rädd för att söka information om eller gå med i ett parti och ingen skall heller behöva vara rädd för att ens medlemskap i ett parti skall komma vem som helst till del om man nu inte vill det själv. Därför är den hemsida som publicerar påstådda sverigedemokraters namn, e-mail och adress demokratiskt vidrig. Här kan man faktiskt hitta om inte 100 % bevis så åtminstone indicier på vem som tycker vad. Detta utan att personen i fråga gett sitt godkännande.
Aktiva politiker är en annan sak. De väljer själv att gå ut med sin politik och sin åsikter. Dem ska man, om man vill, skicka brev, maila, ringa eller på annat sätt delge dem vad man tycker. Men folk som "bara" sökt information eller är stödmedlem ska inte behöva förklara sin åsikt om man själv inte vill.

För det andra så är det i många delar Sverigedemokraternas eget fel att det har blivit så här. Som parti har man en skyldighet gentemot sin medlemmar att skydda deras identitet. Hur kan dessa uppgifter ha läckt ut? Hur kan systemet ha hackats? Fullständigt oacceptabelt att ett parti som påstår sig vara seriöst inte skyddar sina anhängares identitet.

För det tredje. De som publicerat detta redskap som gör sverigedemokrater sökbara har agerat förutom odemokratiskt även motverkat det syfte som jag tror de har. SD vill göra sig själv till martyrer och offer för den överhet som man påstår sig förföljd av. Nu ger man SD ytterligare ett verktyg i sin eftersträvan av underdogkänsla och utanförskap. Att ge SD ytterligare ett argument kommer inte få färre att rösta på SD. Tvärtom kommer förmodligen deras redan frälsta bli mer säkra och de som stått och vägt får ytterligare ett argument för att gå med. Nu kan SD peka på detta och säga ungefär "Titta så vidrigt våra anhängare förföljs. Titta hur våra anhängare svartmålas bara för att de har en politisk åsikt. Är detta acceptabelt? Vill vi ha det så här?"
Detta är verkligen inte vägen att gå för att göra det som de allra flesta av oss vill. Detta försvagar inte det parti som många av oss vill ha ur riksdagen snarast möjligt. Men bara för att vi är helt övertygade över att vårt mål är rätt så kan vi inte använda medel som inte bara är olagliga utan också helt motverkar sitt syfte.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket visa ord från en vis man!

//Mikael

Axel Öberg sa...

väl rutet! instämmer till 100%