tisdag, december 11, 2007

läs före 23 dec 2007 + en dag

Köttfärsa mig hit och köttfärsa mig dit. Okej. En butik som rimmar på fika har stämplat om etiketterna som visar vilket dygn det är när maten endast kan användas som djurföda. Diskussionen har gått. Hemskt, oetiskt, snuskigt, bla bla bla bla bla. Jag blir less. Hur många har dött? Hur många har ens blivit matförgiftade. Det finns inga direkta fakta på de. De som nu köpt mald ko från någon av de aktuella butikerna borde ju rimligtvis ha funderat både en och annan gång de senaste dagarna... Gått igenom de senaste månadernas/årens sjukdomsförlopp strax efter inmundigandet av lasange, tacos eller hemgjorda kryddjärpar bara för att konstatera att man inte blev sjuk. Inget kräks och inget lättflytande bajs.
Butikerna har ju gjort fel. Man ska följa regler. Jag lämnar det vid det. Regler ska följas. Enkelt.
Men, det var inte dit jag skulle denna gång.

Om vi nu ponerar att fusket var ganska utbrett. Ingen tror ju på allvar att fyra slumputvalda butiker skulle var fyra av hundra rötägg. Hörde på radion nyss och både Coop och Willys hade nu även de blivit påkommna med liknande fusk.
Men om fusket nu var ganska utbrett. Borde då inte lägenheter och villor runt om i detta rike badat i vomerad mat? Hade det varit jättefarligt att äta köttfärs som var lite gammal hade då inte folk blivit dåliga? Kräkts runt som i den där filmen Häxorna från Eastwick?
Bästföredatum är ganska väl tilltagna. Ganska många ton ätlig mat slängs varje dag. Har inga siffror på det men jag vet att det är ett hiskeligt slöseri. I denna tid av miljötänk och energi och resursbesparningar tyr sig detta ganska märligt.
Tänk om man skulle utöka datumet med en dag. En enda liten dag. Jag tycker å min sida att man skulle kunna utöka den med tre men vi nöjer oss nu med en. Ingen skulle bli sjuk. Eller ingen var kanske att ta i, nån kanske har väldigt känslig mage men då får vi väl hoppas att den som nu trillar av pinnen var en riktigt störig typ. En sån där som tar sjukt lång tid på sig i bankautomatkön. Nåväl, miljontals ton mat skulle sparas. En jädra massa ris, ärtor, kassler och russin skulle inte behövas slängas. Och nej. Jag tycker inte att butikerna gjort rätt. Dem hade ju knappast för avsikt att minska belastningen på den något febrige Tellus utan var väl mest ute efter att få kränga en massa köttfärs. Men ändå. Vi kan nog spara in lite resurs här. Eller?

Rasism, diskriminering, förtryck och aids skulle nog också försvinna. Bra va.

5 kommentarer:

Hemlige sa...

Hmm det låter inte som om du jobbar med livsmedelshygien?

1. Gammalt livsmedel får inte användas som djurfoder, det var just det som orsakade svinpest epidemin i Storbritannien för några år sedan.

2. Enligt Anticimex undersökning blir derygt 20% av befolkningen matförgiftade under det senaste året:

http://www.anticimex.se/default.asp?objectid=5051

Har du mera aktuella siffror, eller baserar du statistiken på 1 person?

3. Det finns ju ingen anledning att ändra "Bäst före datumet", det är ju fritt för affärerna att även sälja maten efter att "Bäst före datumet" gått ut. Däremot får man ju inte sälja livsmedel märkta med "Sista förbrukningsdag" efter att den gått ut, för detta gäller gemensamma regler för hela EU.

Om du har vetenskapliga data som visar att man kan förlänga hållbarheten, så finns det ju en mycket etablerad väg att publicera dessa i vetenskapliga tidskrifter och sedan använda dessa för att
förändra reglerna, detta gör naturligtvis livsmedelsindustrin kontinuerligt.

Allmänt tyckande

NickelKickel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
NickelKickel sa...

Det låter inte som om jag jobbar med livsmedel säger du. Nej det stämmer alldeles utmärkt. Jag är fotograf. Men jag är uppväxt på bondgård och har på nära håll varit med på både slakt, styckning, packetering och tillagning av livsmdel om man nu kan säga som så, i första led.

1. Gammalt livsmedel får inte användas som djurfoder. Detta är fel. Animaliskt livsmedel, vi kan förenkla genom att säga kött och fisk, som kasserats som livsmedel får inte användas som djurfoder om man inte kokar köttet. Puttas köttet ner i en gryta med 100 gradigt där det får koka igenom vatten är det sen fritt fram att mata djur med detta. Frukt, bröd och mjölk kan användas som djurfoder utan att först tillaga det på något sätt.

2. Jo självklart blir en massa folk matförgiftade varje år. Det var inte min poäng. Men något som påvisar att detta beror på att man äter några dagar gammal köttfärs har jag inte sett. Har du? Visa mig gärna i så fall.
Men vad jag vill påpeka var att jag tycker det har blivit en oproportionerlig stor grej för att undvika matförgiftning. Jag köper rakt av att 20% svea rikes befolkning har åkt på matförgiftning det senaste året. Men hur många av dessa är barn som fått det efter att ha bakat muffins på dagis? Något som idag är förbjudet för att förskole och dagis personal inte har den rätta utbildningen.
Hur många av dessa har fått det av att äta ommärkt köttfärs på till exempel ICA? Jag har fortfarande inte hört om något fall. Skulle inte någon av våra kvällstidningar har sniffat upp det i så fall?

De där 20% skulle kunna minska. Inget snack om den saken. Men den kommer inte minska genom att man förbjuder muffinsbak på dagis eller stigmatiserar ICAhandlare. Om folk istället skulle följa de direktiv som finns på den länk som "hemlige" hänvisat till så skulle de där 20% sjunka som en sten. Men så länge folk inte gör det så kommer matförgiftningen att ligga kvar på ungefär samma nivå. Tror jag. Sen kan det lagföras och lagfars hur mycket som helst utan att det har någon större inverkan.

3. Nä. Det finns ingen anledning att märka om kött eller köttfärs. Jag tycker inte det är rätt. Men det var som sagt.... Inte min poäng egentligen. Poängen var och är. En massa uddlösa regler om mat och livsmedel sätter en massa käppar i hjulet om man till exempel jobbar med barn inom skola eller föreningslivet.

Och nej. Jag har inga vetenskapliga data. Det är just därför jag skriver detta i min blogg och inte i nåt vetenskaplig tidsskrift.

Jag hoppas att du "hemlige" återkommer. För jag har nämligen ett ganska bra exempel till som jag inte orkar skriva nu för jag ska på frukostmöte.

Anonym sa...

Åh. Underbart svarat!

Anonym sa...

Vart tog Hemlige vägen? =)