måndag, februari 09, 2009

Med en kniv

Jag flyger väldigt mycket. Jag är något av ett proffs vad det gäller säkerhetskontroller. När det är min tur har jag redan lagt allt av metall i jackan, plockat ut datorn ur väskan, slängt alla vätskor eller förpackat de jag har i den rätta genomskinliga påsen. Min säkerhetsgenomgång går därför snabbt och enkelt och jag kan nästan se i säkerhetsvakternas ögon hur de liksom ger mig sin tysta uppskattning. En liten känsla av duktigast i klassen infinner sig.

Vid min hemresa från Kroatien glänste jag som vanligt. Zagrebs flygplats var som de flesta andra.

När vi sen sitter vid gaten så börjar vi i den samlade presskåren prata flygplatssäkerhet. Bra att dom är så noga är väl kontentan. Det är då det händer. En man som har ett gummiklingande smeknamn öppnar sin väska.
"Kolla här vad jag just kom på att jag hade i väskan!"
Upp håller han en mattkniv. Eggen blänker i det sterila ljuset. Det är ingen liten pennkniv. Nej, nej. En rejäl sak som om du bara är lite målmedveten mycket väl kan aptera en mindre björk med.
På frågan hur länge mannen i fråga varit beväpnad så svarar han.
"Nja. Jag har ju flugit hit ner. Det är två säkerhetskontroller och nu här i Zagreb en till. Sen tror jag nog den låg i väskan förra veckan när jag var i Finland också. Vi får väl se om jag blir av med den under mellanlandningen i München. LIte konstigt nu dock. De öppnade väskan och tvingade mig att slänga yogurthen jag hade."
Jo det är klart. Kväva nån med yogurt är ju både beprövat och livsfarligt. En mattkniv då? Nej nej. Det har ju inte använts i en flygkapning sen någon gång i september 2001 så det kan väl ses som ofarligt.

Dock ville säkerhetsfolket i München göra en extra koll. Dom öppnade min kameraväska och drog med en liten fjantig tuss över packningen. Denna tuss analyserades sen i jakt efter partiklar från sprängämnen. Jag åkte inte fast. Det gjorde inte radiosporten, som fick utstå samma behandling, heller. Mannen med kniven får dock spatsera igenom utan några problem.

Bilden ovan är vid gaten i Zagreb. Efter säkerhetskontrollen.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför har man överhuvud taget med sig en mattkniv på resa? Grapefruktens skal, grov skäggväxt, flå något bildödat eller vad??

Anonym sa...

Säkerhetskontroll är hyckleri och en hittepåkunskap. En pappersprodukt helt enkelt. Sen får väl gummimannen ta åt sig av sitt icke terroristutseende kanske. Hade han haft turban hade han nog synats ända ner till mattkniven.

Anonym sa...

Jag tycker om mina bröder Kalle-Balla, Nisse-Pisse, Lavemange och Matte-Patte /Ankan