torsdag, januari 07, 2010

I vågorna av den jakt som många kallar slakt

Okej. Jag har dragit mig i flera dagar. Men nu kan jag inte hålla mig längre. Så här kommer det.

Jakten var nödvändig och det tänkta syftet var i förlängningen bra. Men genomförandet och planeringen av detta var ogenomtänkt, kortsiktigt och förbannat klantigt. Jag tycker inte att det var för tidigt att jaga varg redan nu. Med villkor att de utlovade utplanteringarna av nya vargar med annan genetiskt utsättning blir av. Men när jakten nu arrangerades som den gjorde så frågar jag mig om inte hela grejen bara var en gest för att stilla den ilska mot varg som finns inom vissa delar av bland annat jägarkåren. Jag tror att acceptansen mot ett rovdjur ökar om viss jakt på det finns. Det är förmodligen även så de styrande i detta fall tänkt. Men att förvalta en viltstam med jakt som verktyg och samtidigt öka acceptansen för djuret med samma verktyg rimmar illa.

Om nu meningen var att plocka bort sjuka och av inavel påverkade vargar så skulle man enligt mig ha anlitat ett antal proffsjägare som spårat upp och skjutit de 27 vargar i sämst kondition. Ett bättre år att göra det än i år kommer knappast igen på många år. Spårsnön som legat över alla vargrevir är det redskap som behövs och som knappast kommer igen inom de närmste åren. Jag är också för att man här kunnat ha gjort ett undantag mot det förbud mot jakt på åtel som finns i Sverige. En åtel är en plats dit man lockar varg eller annat vilt i form av att lägga ut kött eller annan föda som bete samtidigt som jägaren sitter i ett gömsle och passar. Hade man jagat på detta sätt hade man kunnat välja ut exakt vilken varg i flocken man velat skjuta. Detta hade även gett en skrämseleffekt och där med en högre skygghet för människor på övriga flockmedlemmar. En kombination av dessa två jaktformer hade förvisso tagit mycket längre tid än det dryga dygn jakten nu tog men hade å andra sidan uppfyllt det syfte som herr Carlgren och övriga i bestämmande ställning menade fanns.

Nu valde istället makthavarna den enkla och billiga lösningen. Man rekryterade över 10000 mer eller mindre kunniga jägare som förvisso fyllde kvoten snabbt och effektivt, mycket tack vare de gynnsamma förhållandena, men knappast uppfyllde det mål som var tänkt. Nu har man bland annat förmodlige skjutit bort båda alfadjuren i Amungenreviret i vilket det fanns åtta månaderna gamla valpar. Valparna kommer klara sig, det handlar inte om det, men vad jag har förstått så är de inte tränade eller, om vi nu använder jakthundstermer, injagade än. Deras intresse kan nu mycket väl istället rikta sig mot lätta byten som tamboskap. I just det fallet så kan, jag skriver kan, jakten ha fått total motsatt effekt än vad som var tänkt. Detta hade förmodligen aldrig hänt om man jagat på annat sätt. Som det blev nu så sköts i princip den varg som kom inom skotthåll. Att förvalta en så till antalet liten viltstam genom en sådan lotteriavskjutning är om man tänker efter helt idiotiskt.

Det som retar mig mest är att kunskapen finns. Skickliga spårare och skyttar finns. Pengar kan inte vara något större problem eftersom det i det stora hela inte rör sig om gigantiska summor att anlita ett antal personer under en kortare period. Men istället anordnade man lotteri där alla som hade jägarlicens fick vara med.

För övrigt tycker jag att åteljakt borde vara lagligt under björnjakten, men det är en annan diskussion.

Lite länkar inom ämnet

Scaber Nestor skriver smart och kunnigt men ibland kanske lite enögt.
Svenska Jägareförbundet på Aftonbladet Debatt. Är också inne på acceptansspåret och jag tycker han har en poäng i slutet om att debatten kanske sprungit iväg lite. På båda sidor.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

scaber nestor sa...

Vet att jag är lite enögd i vargfrågan.
Men även jag hade accepterat en skyddsjakt på genetiskt skadade individer, men då en jakt som enbart är inriktad på just dessa djur, utfört av professionella spårare och avlönade jägare.
Inte av 10.000 beväpnade amatörer på troféjakt.

Förutsatt att ny varg för inplantering redan varit klar, inte som idag där naturvårdsverket inte ens påbörjat det arbetet.


tack för länken :)

NickelKickel sa...

Precis den punkten att Naturvårdsverket, mig veterligen, inte ens har utrett varifrån man skall hämta, hur man skall gå tillväga samt var i Sverige vargar skall sättas gör mig konfunderad.

Har du sett någon rapport eller liknande på att arbete är påbörjat?

Gunillasgardtjarnsperspektiv sa...

Och varför fick inte de skadskjutna varjgarna som dalkarlar och värmlännigar sköt för mycket räknas in, nu blev det ju 29?
Bra inlägg - det känns skämmigt denna slakt/jakt

Lars Dafgård sa...

Tack. Tack för att du tycker som jag, hade inte kunnat framföra det på ett bättre sätt. Kloka ord. Vi har diskuterat det här ganska rejält på våra morgonmöten på Falukuriren. De flesta är inne på ditt spår. Och om vi ska diskutera den där överskjutningen med EN!! varg. Det stannar knappast vid en varg. Här ligger det nog en ulv begravd. Eller flera.

Tack. /Lars.

NickelKickel sa...

Lars. Gott att ni diskuterat ämnet på redaktionen. Sånt här måste malas.
Tack för din feedback om kloka ord. Det kändes gott.
Kommer du till Örebro i mars? Såg på bloggen din att du satt i sorterartider.

whatthefuckdotcom sa...

Ojdu... jag smet in här för att jag trodde att jag skulle hitta ännu en idiot som inte visste vad han pratade om... vi må ha olika åsikter i vissa aspekter, som tex att jag anser att det är för tidigt att minska vargstammen, men jag läste ditt inlägg och insåg att vi troligen har samma åsikt i allt annat runt omkring.

Om det nu var så viktigt att skjuta av stammen så borde regeringen verkligen ha använt sig av proffs, skyddsjakt, och inte av det billiga alternativet, licensjakt.

NickelKickel sa...

Det glädjer mig så klart att du blev positivt överraskad. Jag läste ditt inlägg om fakta och håller helt med att det är otroligt klurigt att egentligen peka på vilken rapport eller vilken nyhet som räknas och vilken man kan bortse ifrån.

Lars Dafgård sa...

Japp, hotell är bokat. Ikväll äger den sista urgallringen rum, bättre sent än dåligt. Ses vi i Örebro?

/Lars.