onsdag, februari 17, 2010

Ett guldkantat åskmoln



"If you do that again you´ll never get in on this arena again! Do you hear me! Unacceptable. Totally unacceptable!"
Han hade mustasch. Han var arg. Han bestämde. Hade han varit Åke Svanstedts och jag ett olydigt kallblod hade jag fått smaka grisfösare tills jag börjat lysa som en neonskylt.

Vi tog en rövare. Jag, Jonas på DN och Torbjörn på VK. Vi stod vid blomstercermonin där Björn Ferry fick en bukett blommor som guldsurrogat. Medaljen delades ut först nu ikväll. När utdelningen är klar och de traditionella pallplatsbilderna är klara uppviglar vi Björn lite. Ropar på honom och vill få honom till läktaren där en försvarbar svensk skara fans finns. Mer folk, fina färger och bättre bilder. Allt väl så långt. Nu var det dock ett litet aber. Emellan pripallen och läktaren fanns upploppsrakan. Vi hade av fotochefen fått stränga order om att vi på inga omständigheter fick beträda just detta område. Men. Nu blir det som så att den käre Björn fattar galoppen. Han springer mot publiken. Någon av mina kollegor utbrister.
"För fan. Nu kör vi bara!"
Vi sätter upp kamerorna som sköldar och småspringer baklänges med den nyblivne olympiske mästaren. Vi är långt in på förbjudet område. Flera meter. Björn vinkar. Skrattar och viftar. Det blir okej bilder. Saker börjar sansa sig. Björn återgår till funktionärernas utstakade, urtråkiga, bana. Jag känner mig ganska nöjd. När jag så vänder mig om slår åskan ner. Han står där sin trukosa jacka och är arg. Jag nickar bara och försöker se ut som om jag inte kan engelska.

Man får inte bryta mot reglerna. OS är striktare än strikt. Hur nära jag var att bli av med min ackreditering vet jag inte. Men jag tror nog inte jag gör om det ifall Helena Jonsson fixar guld...



Fotonördfråga: Jag har massa bilder på Ferry när han dansar på prispallen. Vill sätta ihop dem så det blir en film. Hur göra?

9 kommentarer:

Mattias sa...

Ett riktigt enkelt sätt att sätta ihop bilderna är att öppna JPG filer som en sekvens i Quicktime och spara som .mov eller annat lämpligt.
Blir helt utan övergångar osv, skarpa klipp från bild 1 till 2 osv. Men, enkelt är det.

mats sa...

Importera i t ex Imovie, Windows moviemaker eller annat videoprog.
Exportera till en film.
Soundslides är ett trevligt program med, dock inte gratis.

David sa...

Jag har gjort bildspel i 2 program..
Picasa, ett gratis program från google, ett enkelt och smidigt vektyg för att göra bildspel.
Har du en windowsdator borde du annars ha Windows Movie Maker förinstallerat. Det tar kanske lite längre tid i detta program men det erbjuder å andra sidan fler redigeringsmöjligheter.. Det är busenkelt att göra snygga bildspel med övertoningar, ljud osv och spara dem som filmer i bägge programmen. Lycka till!

Mathias sa...

Kör retrostilen och gör en animerad gif i photoshop.
http://creativetechs.com/tipsblog/build-animated-gifs-in-photoshop/

Det kan se ut så här: http://i90.photobucket.com/albums/k242/johnnys_hoj/rolf.gif

Ankan sa...

Skriv ut alla bilder, lägg dem i en hög, bläddra i dem fort och filma med mobilen. Det tror jag blir bra! Det kommer att se ut som at Björn dansar, jag lovar.

Håkan sa...

Jag räknar med att du har en Mac. Använd iMovie. Lika enkelt som allt annat på en Mac ;-)

Anton sa...

Kör ImageReady! :) YouTube:a på en tuturial!

skattmasens son sa...

Helt klart imovie, kolla på min fejsbook, har lagt upp en film där som jag redigerade snabbt och ledigt, förvisso, videofilmer men funkar lika bra med bilder skulle jag tro. sjukt enkelt att förstå och lägga på ljud och övergångar. do it!

Unknown sa...

Kul att se dig blogga från OS Nisse, schyssta bilder!

Du har en möjlighet att animera dem i Photoshop och exportera som video. Du animerar på timelinen precis som när du gör en gif-animation, fast man exporterar ut den i ett filmformat, förutsatt att du kör Photoshop Extended då. File > Export > Render Video, typ. =)

Hälsningar, Sundling